Eerste leverkankerpatiënt behandeld met microbolletjes bestraald in TU Delft


Radboud Translational Medicine gaat de uitvulling van onderstaand product verzorgen, zie ook: https://radboudtranslationalmedicine.nl/nieuws/strategische-samenwerking-rtm-quirem-medical

De productie en distributie van kortlevende medische isotopen is een race tegen de klok. Om medische isotopen met de juiste activiteit bij de patiënt te krijgen, werken onderzoekers van de TU Delft nauw samen met Quirem Medical en Radboudumc*. Vandaag is de eerste leverkankerpatiënt in Italië behandeld met zogeheten radioactieve microsferen geladen in Delft. Deze innovatieve behandeling van leverkanker gebeurt met kleine bolletjes - zo groot als de dikte van een haar -, geladen met het radio-isotoop Holmium-166. Het activeren van de microsferen vindt plaats in een nieuwe flexibele bestralingsfaciliteit die onlangs is ontwikkeld door het Reactor Instituut Delft (RID) van de TU Delft.

In de Delftse onderzoeksreactor wordt Holmium-165 nu in een nieuwe houder bestraald. Hierdoor kunnen de bolletjes tot hoge activiteit bestraald worden, zonder het biologisch afbreekbare omhulsel te beschadigen door gammastraling. Holmium-165 wordt op deze wijze slim omgezet in het radioactieve Holmium-166. Het grote voordeel is dat de microsferen zo met meer activiteit opgeladen kunnen worden en er meer tijd is om het eindproduct in het ziekenhuis te krijgen, waar het vervolgens wordt toegediend bij de patiënt. Dankzij deze Delftse vinding kunnen straks patiënten wereldwijd profiteren van deze inwendige radiotherapiebehandeling.

Het principe van een verstelbare bestralingskamer is toepasbaar in iedere kernreactor. “Zo helpen we om de productie van isotopen voor medisch gebruik dichterbij de patiënt te brengen,” vertelt onderzoeksleider dr.ir. Antonia Denkova van de TU Delft.
Meer over de flexibele bestralingsfaciliteit in het uitgebreide onderzoeksverhaal ‘Een flexibele bestralingsfaciliteit voor het produceren van radio-isotopen’. 

* In het Radboudumc worden de volgende stappen gezet in het onderzoek naar o.a. nieuwe toepassingen van de microbolletjes in lever-, hersen-, hoofd-hals- en pancreas tumoren.     

Contact

dr. ir. Antonia Denkova (onderzoeksleider TU Delft), 015 2784471
dr. Frank Nijsen (onderzoeker Radboudumc), 06 40675781
Claire Hallewas (persvoorlichter TU Delft), 06 40953085

Eerste leverkankerpatiënt behandeld met microbolletjes bestraald in TU Delft

Ander nieuws

GMP-certificaat behaald

GMP-certificaat behaald

Vandaag hebben wij ons GMP-certificaat ontvangen!De inspectie is uitstekend verlopen en er zijn geen...

Lees meer

Open dag RTM

Open dag RTM

Altijd al eens willen weten hoe een cyclotron precies werkt? Kom dan langs tijdens het Weekend van d...

Lees meer

Production of novel diagnostic radionuclides in small medical cyclotrons

Production of novel diagnostic radionuclides in small medical cyclotrons

Medewerkers van RTM en het Radboudumc hebben een nieuw artikel gepubliceerd: 'Production of novel di...

Lees meer

Nieuwe techniek voor meting van doorbloeding van de hartspier

Nieuwe techniek voor meting van doorbloeding van de hartspier

Nauwe samenwerking tussen de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde, cardiologie en Radboud...

Lees meer

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.