Eerste leverkankerpatiënt behandeld met microbolletjes bestraald in TU Delft


Radboud Translational Medicine gaat de uitvulling van onderstaand product verzorgen, zie ook: https://radboudtranslationalmedicine.nl/nieuws/strategische-samenwerking-rtm-quirem-medical

De productie en distributie van kortlevende medische isotopen is een race tegen de klok. Om medische isotopen met de juiste activiteit bij de patiënt te krijgen, werken onderzoekers van de TU Delft nauw samen met Quirem Medical en Radboudumc*. Vandaag is de eerste leverkankerpatiënt in Italië behandeld met zogeheten radioactieve microsferen geladen in Delft. Deze innovatieve behandeling van leverkanker gebeurt met kleine bolletjes - zo groot als de dikte van een haar -, geladen met het radio-isotoop Holmium-166. Het activeren van de microsferen vindt plaats in een nieuwe flexibele bestralingsfaciliteit die onlangs is ontwikkeld door het Reactor Instituut Delft (RID) van de TU Delft.

In de Delftse onderzoeksreactor wordt Holmium-165 nu in een nieuwe houder bestraald. Hierdoor kunnen de bolletjes tot hoge activiteit bestraald worden, zonder het biologisch afbreekbare omhulsel te beschadigen door gammastraling. Holmium-165 wordt op deze wijze slim omgezet in het radioactieve Holmium-166. Het grote voordeel is dat de microsferen zo met meer activiteit opgeladen kunnen worden en er meer tijd is om het eindproduct in het ziekenhuis te krijgen, waar het vervolgens wordt toegediend bij de patiënt. Dankzij deze Delftse vinding kunnen straks patiënten wereldwijd profiteren van deze inwendige radiotherapiebehandeling.

Het principe van een verstelbare bestralingskamer is toepasbaar in iedere kernreactor. “Zo helpen we om de productie van isotopen voor medisch gebruik dichterbij de patiënt te brengen,” vertelt onderzoeksleider dr.ir. Antonia Denkova van de TU Delft.
Meer over de flexibele bestralingsfaciliteit in het uitgebreide onderzoeksverhaal ‘Een flexibele bestralingsfaciliteit voor het produceren van radio-isotopen’. 

* In het Radboudumc worden de volgende stappen gezet in het onderzoek naar o.a. nieuwe toepassingen van de microbolletjes in lever-, hersen-, hoofd-hals- en pancreas tumoren.     

Contact

dr. ir. Antonia Denkova (onderzoeksleider TU Delft), 015 2784471
dr. Frank Nijsen (onderzoeker Radboudumc), 06 40675781
Claire Hallewas (persvoorlichter TU Delft), 06 40953085

Eerste leverkankerpatiënt behandeld met microbolletjes bestraald in TU Delft

Ander nieuws

18F-FDOPA nu beschikbaar

18F-FDOPA nu beschikbaar

Fluorodopa (18F) is vanaf nu beschikbaar voor klinische studies en op artsenverklaring voor de regul...

Lees meer

Samenwerking Cyclotron MCA - RTM

Samenwerking Cyclotron MCA - RTM

Op vrijdag 25 maart 2016 heeft Radboud Translational Medicine een overeenkomst getekend met Cyclotr...

Lees meer

Is er een ondergrondse bunker op het Radboudumc terrein? Wat gebeurt daar eigenlijk?

Is er een ondergrondse bunker op het Radboudumc terrein? Wat gebeurt daar eigenlijk?

In Radbode # 3 2023 is aandacht besteed aan de cyclotrons van Radboud Translational Medicine B.V. H...

Lees meer

ABX heeft een handelsvergunning ontvangen voor Radelumin® in Duitsland

ABX heeft een handelsvergunning ontvangen voor Radelumin® in Duitsland

ABX heeft een vergunning ontvangen voor het in de handel brengen van de radiotracer Radelumin® in Du...

Lees meer

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.