Naast de productie van radiofarmaca voor regulier gebruik ligt onze focus ook op onderzoek. Dit betekent dat wij o.a. researchtracers gaan produceren zoals 11C-Raclopride en 11C-PIB voor imaging centers in de nabijheid. Maatwerkoplossingen zijn beschikbaar voor onderzoekspartners over de hele wereld. Het Preklinische Imaging Centrum (PRIME) van het Radboudumc is gevestigd op een steenworp afstand van onze faciliteit en is beschikbaar voor PET-studies met kleine dieren. De samenwerking met clinici en onderzoekers van het Radboudumc geeft ons toegang tot preklinische en klinische expertise. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor het opzetten van projecten in diverse medische vakgebieden, zoals neurologie, psychiatrie, geriatrie, oncologie en cardiologie. Radboud Translational Medicine kan ondersteuning bieden bij het leggen van contacten met deze onderzoeksgroepen en tailor-made tracers ontwikkelen voor zulke projecten.

Research Radboud Translational Medicine

Hersenmedicatie: de voor- en nadelen

Professor Roshan Cools doet onderzoek naar cognitieve controle, een belangrijke hersenfunctie die ervoor zorgt dat we niet te snel afgeleid raken als we onszelf specifieke doelen hebben gesteld. Sommige mensen proberen deze controle te verbeteren door medicatie zoals Ritalin of Concerta in te nemen. Het is echter niet duidelijk of deze middelen de cognitieve prestatie echt verbeteren en wat hun effect is op het denkvermogen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat cognitieve functies, zoals creativiteit, afnemen na inname.

Er zijn verschillen merkbaar tussen individuen, maar de effecten lijken ook afhankelijk te zijn van de situatie waarin de medicatie wordt gebruikt. Om deze effecten beter te bepalen, is meer inzicht nodig in de wijze waarop dopamine invloed uitoefent op de neurocognitieve mechanismes die betrokken zijn bij cognitieve controle. De gevolgen zijn onduidelijk. Dit project onderzoekt de voor- en nadelen van het gebruik van dopamine met betrekking tot de hersenfuncties die belangrijk zijn voor optimale cognitieve controle en creatief denken. Radboud Translational Medicine zal de 18F-FDOPA leveren die gebruikt wordt voor de pati├źntenscans.

Van cognitieve neurochemie naar gepersonaliseerde psychiatrie

Dopaminerge medicijnen worden steeds vaker gebruikt voor cognitieve verbetering. Er zijn echter grote verschillen in de wijze waarop individuen reageren op deze medicatie. Een aanzienlijke groep mensen vertoont nadelige bijwerkingen na inname. Het doel van deze studie door professor Roshan Cools is om te ontdekken welke neurochemische factoren bepalen of iemand voordeel of nadeel ervaart door gebruik van het dopaminerge medicijn methylfenidaat.

Expertise in cognitieve neurowetenschappen, psychofarmacologie, nucleaire geneeskunde en radiochemie wordt gecombineerd om dopamine in mensen te meten met behulp van positronemissietomografie (PET).

Er wordt in het bijzonder gekeken naar de voorspelling van de effecten van dopaminerge geneesmiddelen op cognitie door middel van basisniveaus van het functioneren van presynaptische dopamine. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de aanwezigheid van onze cyclotronfaciliteit (wederom met gebruik van 18F-FDOPA) om te onderzoeken welke van de twee bepalende presynaptische factoren het beste de effecten van methylfenidaat op cognitie kan voorspellen.

Geïnteresseerd in onze producten?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.