Strategische samenwerking RTM – Quirem Medical

Radboud Translational Medicine en Quirem Medical hebben op 5 oktober 2017 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de productie van QuiremSpheres®. RTM zal de laatste stappen in het productieproces op zich nemen: van het uitvullen van de product vials tot het uitvoeren van Quality Control op het eindproduct.

QuiremSpheres® zijn microscopisch kleine radioactieve bolletjes op basis van het radioactieve isotoop holmium-166. QuiremSpheres® worden gebruikt voor de behandeling van inoperabele levertumoren door middel van een behandelmethode genaamd radioembolisatie;  via de bloedbaan van de leverslagader komen deze bolletjes terecht bij bloedvaatjes in en rondom de levertumor, waar ze lokaal hun straling afgeven.

Het gebruik van holmium-166 microsferen biedt verschillende voordelen ten opzichte van yttrium-90, een veelgebruikt element in microsferen. Holmium-166 zendt namelijk niet alleen bèta-straling uit zoals ytrrium-90, maar ook gammastraling. Terwijl bèta-straling de tumorcellen vernietigt, maakt gammastraling het mogelijk om de tumoren met een SPECT-camera in beeld te brengen. Daarnaast is Holmium-166 een paramagnetisch element, wat inhoudt dat beeldvorming met een MRI-scan ook mogelijk is.

Door de locatie van de bolletjes in de lever tijdens of vlak na de behandeling te bepalen, is vast te stellen of elke tumor voldoende bestraald is. Indien blijkt dat dit niet het geval is, kan direct de behandeling hierop aangepast worden. Bovendien worden de tumoren gericht en van binnenuit behandeld en wordt zodoende gezond weefsel minder belast dan bijvoorbeeld het geval is met traditionele externe bundel radiotherapie.

QuiremSpheres®  is CE-gemarkeerd en commercieel beschikbaar voor de Europese markt. Voor meer informatie: info@quirem.com, +31 85 0404170. De Europese lancering van QuiremSpheres® vond 2 weken geleden plaats in Kopenhagen tijdens het Europese congres voor de interventionele radiologie (CIRSE 2017).

Over RTM

Radboud Translational Medicine beschikt over een state-of-the-art cyclotronfaciliteit voor de ontwikkeling en productie van radiofarmaca. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek, behandeling en onderzoek.

Over Quirem Medical

Quirem Medical is een Nederlands bedrijf voor medische technologie dat is gespecialiseerd in radioembolisatie. Focus ligt op de ontwikkeling van microsferen voor gerichte behandeling van levertumoren. 

Strategische samenwerking RTM – Quirem Medical

Ander nieuws

Is er een ondergrondse bunker op het Radboudumc terrein? Wat gebeurt daar eigenlijk?

Is er een ondergrondse bunker op het Radboudumc terrein? Wat gebeurt daar eigenlijk?

In Radbode # 3 2023 is aandacht besteed aan de cyclotrons van Radboud Translational Medicine B.V. H...

Lees meer

18F-FDOPA nu beschikbaar

18F-FDOPA nu beschikbaar

Fluorodopa (18F) is vanaf nu beschikbaar voor klinische studies en op artsenverklaring voor de regul...

Lees meer

Open dag RTM

Open dag RTM

Altijd al eens willen weten hoe een cyclotron precies werkt? Kom dan langs tijdens het Weekend van d...

Lees meer

Production of novel diagnostic radionuclides in small medical cyclotrons

Production of novel diagnostic radionuclides in small medical cyclotrons

Medewerkers van RTM en het Radboudumc hebben een nieuw artikel gepubliceerd: 'Production of novel di...

Lees meer

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.