Nieuwe techniek voor meting van doorbloeding van de hartspier

Nauwe samenwerking tussen de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde, cardiologie en Radboud Translational Medicine (cyclotron) heeft geresulteerd in succesvolle metingen van doorbloeding van de hartspier met 13N-NH3 positronemissietomografie (PET). Het radioactieve 13N-NH3 (ammonia) wordt gemaakt in het cyclotron en heeft een korte halfwaardetijd van 10 minuten. Dit betekent dat de dosis elke 10 minuten halveert en het dus niet mogelijk is om ammonia te vervoeren van of naar andere locaties. Dankzij de aanwezigheid van de cyclotronfaciliteit op locatie kunnen de metingen nu uitgevoerd worden in het Radboudumc.

Na productie wordt het radioactieve ammonia snel naar nucleaire geneeskunde gebracht, waar de patiënt al klaarligt in de PET/CT. De stof wordt toegediend in rust en tijdens belasting, waarna metingen worden verricht van de doorbloeding van de hartspier in beide situaties. Een vergelijking van deze resultaten laat zien hoe goed kransslagaderen in staat zijn om verhoogde bloeddoorstroming toe te staan. Naast doorbloeding wordt ook de pompfunctie van het hart gemeten en wordt de hoeveelheid kalk in de kransslagaderen bepaald.

Deze methode biedt een niet-invasieve meting van de doorbloeding van de hartspier en voorziet zo in een behoefte die al langere tijd speelt. De techniek wordt nu vooral ingezet bij patiënten die klachten hebben van pijn op de borst zonder afwijkingen aan de grote kransslagaderen, waar mogelijk vernauwing van het microvasculaire vaatbed een belangrijke rol speelt. Ook is er steeds meer aandacht voor het klachtenpatroon van sommige vrouwen bij wie traditionele technieken om het vaatbed van de hartspier af te beelden geen verklaring opleveren voor de klachten en bij wie microvasculaire vernauwingen de belangrijkste rol spelen. Visuele beoordeling van de vaatstructuren volstaat niet meer en de microvasculaire structuren zijn niet te zien.

De eerste patiënten laten veelbelovende resultaten zien. Fred Verzijlbergen, hoogleraar Radiologie en Nucleaire Geneeskunde: “Patiënt C liet ernstige afwijkingen zien, conform mijn verwachtingen, met ernstige gekwantificeerde perfusie-afwijkingen die behandelbaar zijn. Dit hadden we nooit met myocard-SPECT kunnen vaststellen!” Dit succes is niet alleen prettig voor de patiënten en voor het team, maar ook voor het VGZ dat zich bereid heeft verklaard om de kosten voor de eerste 100 onderzoeken te vergoeden.

Nieuwe techniek voor meting van doorbloeding van de hartspier

Ander nieuws

Open dag RTM

Open dag RTM

Altijd al eens willen weten hoe een cyclotron precies werkt? Kom dan langs tijdens het Weekend van d...

Lees meer

First Patient Dosed with TLX250-CDx in Italy for ccRCC

First Patient Dosed with TLX250-CDx in Italy for ccRCC

The below product is manufactured at RTM First Patient dosed with TLX250-CDx in Italy for ccRCC Th...

Lees meer

LinkedIn post ESRR2024

LinkedIn post ESRR2024

📢 Belangrijke update over EU #GMP Annex 1 op #ESRR2024!  De herziene EU GMP Annex 1...

Lees meer

Bezoek onze stand!

Bezoek onze stand!

Van 15 t/m 19 oktober is Radboud translational medicine aanwezig op het congres van de European Asso...

Lees meer

Geïnteresseerd in een samenwerking?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.